Staj (İBE) İşlem Basamakları Nelerdir
1-Staj yapması uygun görülen öğrenciler 11.sınıf Mayıs ayından başlayarak, bölüm şefinin uygun olduğunu belirttiği işletme ile sözleşme imzalattırabilir.
2- Sözleşme imzalanmadan öğrenciler staja başlayamaz. Doğabilecek her türlü sorumluluk öğrenci, veli ve işletmeye aittir.
3- Öğrenci kendi isteği ile işletmeden ayrılamaz. Öğrencinin veya işletmenin beceri eğitimi ile ilgili sorunları varsa bunları koordinatör öğretmenlere veya okuldaki koordinatör müdür yardımcısına iletmelidirler.
4- Öğrenciler, giyim, mesai saatleri ve işletme kurallarına uymak zorundadırlar.
5- Son sınıfta beceri eğitimine başlayan öğrencilere yarıyıl tatilinde ücretli izin verilir. Yarıyıl ve yaz tatili izin dilekçesi işletme defterinde bulunmaktadır.
6- Öğrencilerin işletmelere devamı zorunludur. Mazeretleri olan öğrenciler mazeretlerini işleteme yetkilisine iletirler. İşletme yetkilisinin ve okul yönetiminin uygun görmesi halinde öğrencilere ücretsiz mazeret izni verilebilir. Mazeret izin dilekçeleri işletme defterinde bulunmaktadır.
7- Rahatsızlanan öğrenciler okul veya işletme tarafından hastaneye sevk edilirler.
8- İşletmelerde yaptığınız iş ve işlemleri işletme defterindeki raporlara yazınız ve çiziniz. Yaptığınız iş ve işlemler usta öğreticiler tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek, verilen puan rapor kâğıtlarına yazılıp usta öğretici tarafından imzalanacaktır. İşletme Defterleri dönem sonunda toplanarak başarınız değerlendirilecektir.
9- Beceri eğitimi yapan öğrenciler ikinci dönemin sonunda okul atölyelerinde beceri sınavına alınır.
10- İşletmelerde beceri eğitimi yapan öğrencileri işyerlerinde izlemek, varsa sorunları gidermek ve her konuda rehberlik yapmak üzere okul yönetimince koordinatör öğretmenler görevlendirilmektedir.
11- Kullanmasını bilmediğiniz ve çalışmanıza müsaade edilmeyen makine ve cihazları kullanmayınız. Aksi durumda hem kendinize hem de işletmeye büyük zararlar verebileceğinizi unutmayınız.
12- İşletmedeki çalışma başarınız, tutum ve davranışlarınız olumlu olduğunda, mezuniyet sonrası işletmede çalışma şansınız olacağını unutmayınız.
Staj Defteri Nasıl Doldurulur?
1. Staj defteri pilot kalem kullanılarak norm yazı ile doldurulacaktır.
2. Staj süresindeki hafta sayısından fazla olmayacak kadar iş temrin olarak deftere yazılacaktır.
3. Her temrin işinde mutlaka şunlar olacaktır.
A. İşin Adı :(Her sayfada yapılan işin adı açık olarak yazılacaktır.)
B. İşin Amacı:(Her işin mutlaka amacı olacak ve açıkça yazılacaktır.)
C. Teorik bilgi:(Yapılan işin içeriğine uygun teorik, teknolojik bilgi yazılacaktır. Bu bilgi işyerinden sağlanacak dokümanlar ya da internet ortamında yapılan doğruluğu onaylanmış güvenilir içeriklerle yazılabilir.)
D. Resim , Blok Diyagram, Elektronik Şemalar :(İşle ilgili görseller; işyerinden sağlanacak dokümanlar ya da internet ortamında yapılan doğruluğu onaylanmış güvenilir olanlar kullanılabilir.)
E. İşlem basamakları :(Yapılan işin adım adım tarifi yapılacaktır. Varsa ölçmeler, grafikler, çizelgeler kullanılacaktır. Yapılan işin, tespitin, çözümlemenin ayrıntılı açıklaması olacaktır.)
F. Sonuç : ( Bu iş sonunda hangi sonuçlar elde edildiği, amaçlara nasıl ulaşıldığı ve ne öğrenildiği, kazanıldığı açıklanacaktır.)
4. Her temrin sayfasında öğrencinin adı soyadı ve imzası olacaktır.
5. Her temrin sayfasında işyeri kaşesi, sorumlu öğreticinin adı, soyadı, imzası olacaktır.
6. Her temrin işinin sonunda sorumlu öğretici işyerince belirlenen kriterlerde 100 üzerinden not verecektir. Burada kriter olarak örneğin; süre(10)- teorik bilgi (30)- araç gereç kullanma alışkanlığı (30) , işi yapmadaki gayret ve başarı (30) olmak üzere notlar verilecektir.
7. Her öğrenci kendi staj raporundan sorumludur. İnternet üzerinden birebir alınarak hazırlanmış staj raporları stajınızı geçersiz kılabilir. Aynı şekilde aynı raporun kopyası ve ya benzerini getiren öğrenciler de bu sonuçla karşılaşabileceğinden başkasının raporunu almak ve/veya vermekten kaçınılmalıdır.
8. Staj sonunda işyerinin yapacağı staj değerlendirme kağıdı kapalı zarfta ve onaylanmış- kaşelenmiş olarak okula getirilecektir.
Madde 83 - (Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Kurumlar ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, yapılan beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında yıl sonu beceri sınavına alınırlar. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda, uygulamalı veya hem uygulamalı hem yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır.
Öğretim programlarında birden fazla uygulamalı ders bulunan meslek alanlarında, işletmede eğitimi yapılan her ders için yıl sonu beceri sınavı, sınav komisyonunun kararına göre birlikte veya ayrı ayrı yapılabilir.
Ancak bu derslerin değerlendirilmesi ayrı ayrı yapılır.
(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili alan/bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.
Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.
(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Yıl sonu beceri sınav puanı, iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamıdır. Yıl sonu beceri sınavı notu ise bu puanın nota çevrilmesiyle bulunur. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun; 80 puanı sınav, 20 puanı da iş dosyasına takdir edilir.
Yıl sonu beceri sınav notu; iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamının not olarak ifadesidir. Beceri sınavı yüz puan üzerinden değerlendirilir. Bunun; seksen puanı sınav, yirmi puanı da iş dosyasına takdir edilir ve elde edilen puan nota çevrilir. Bu değerlendirmede yarım ve daha yukarı kesirler tama yükseltilir. Yarımdan küçük kesirler dikkate alınmaz.
Uygulamalı derslerin eğitimini kurumda gören öğrencilere yıl sonu beceri sınavı yapılmaz.
Yıl sonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin, bu derslere ait ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının değerlendirilmesinde iş dosyası dikkate alınmaz.
(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Özürleri nedeniyle yıl sonu beceri sınavına katılamayanlara; özrün, sınav günü mesai saatinin bitimine kadar kurum müdürlüğüne bildirilmesi ve en geç beş iş günü içinde belgelendirilmesi kaydıyla kurum müdürlüğünce ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde uygun görülecek bir tarihte yeni bir sınav hakkı verilir. Özrün süresi öğretmenlerin tatile girdiği tarihten sonraya rastlayan öğrenciler, yeni ders yılının başlamasından önce yapılan sorumluluk sınavları döneminde sınava alınırlar.a
İBE (Staj) notu nasıl hesaplanır?
Örnek:
Stajdan aldığı 1. dönem Notu : 3
Stajdan aldığı 2. dönem Notu : 5
İki Notun Ortalaması : (3 + 5) / 2 = 4
Staj Dosyası : 90 (%20`si = 18)
Beceri Sınavı Puanı : 60 (%80`i = 48)
Beceri Notu : 18 + 48 = 66 (5`lik düzendeki karşılığı = 3*)
Beceri Uygulaması Dersinin Yıl Sonu Notu = (4 + 3) / 2 = 4*
*Beceri notunun en az geçer yani 2 (iki) olması gerekir.
*Beceri uygulaması dersinin yıl sonu notunun en az geçer yani 2 (iki) olması gerekir.
Bu taktirde öğrenci başarılı olmuş sayılır.
Adres:
KALEİÇİ MAH. FETİH CAD. NO 50J İÇ KAPI NO 1 ÇATALCA / İSTANBUL
Telefon
0212 789 19 52