Makine Teknolojileri Alanı

Makine Teknolojileri Alanı Genel Tanıtımı

Makine sanayisi dünyada hızla gelişen Pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla sektör sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır. Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Makine teknolojisi alanı çerçeve öğretim programında;
-Bilgisayar destekli endüstriyel modelleme
-Bilgisayar destekli makine ressamlığı
-Bilgisayarlı makine imalatı
-Makine bakım onarı dalları yer almaktadır.
Makine teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde uluslar arası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, örgün ve yaygın öğretime yönelik, her düzeyde bireylere eğitim imkanları sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

Endüstriyel modellemeciliğin sahip olduğu, bilgisayarlı üretime yönelik modelleme yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı; makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeciliğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

Makine ressamının sahip olduğu, bilgisayarlı iki ve üç boyutlu makine çizimleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı; makine teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilgisayarlı Makine İmalatı

Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı; makine teknolojisi alanında makine imalatı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

mak

Makine Bakım Onarım

Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu, makinelerin temek bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı; makine teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Giriş koşulları;öğrencilerin sağlık durumu makine teknolojisi alanın altın da yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
Makine teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda
-Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe
-Makine imalatı sektöründe
-Endüstriyel kalıpçılık sektöründe
-Makine bakım ve onarım işlerinde
-Mermercilik sektöründe vb. yerlerde çalışabilirler.

3) ALT DALLAR

1. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme,
2. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı,
3. Endüstriyel Kalıp,
4. Bilgisayarlı Makine İmalatı,
5. Makine Kalıpçılık,
6. Makine Bakım Onarım

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim önlisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler;

• Makine Resim-Konstrüksiyon,
  • Makine,
  • Endüstriyel Kalıpçılık,
  • Hasat Sonrası Teknolojisi,
  • Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi,
  • Mekatronik,
  • Tarım Alet ve Makineleri,
  • Otomotiv,
  • Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,
  • Sondajcılık,
  • Metalurji Malzeme,
  • Gemi Makineleri,
  • Metalografi veMalzeme Muayenesi,
  • Termik Santral Makineleri,
  • Termik Santrallerde Enerji Üretimi,
  • Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,
  • Bilgisayar Destekli Teknik Çizim

mak

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) eğitim programlarına ek puan alarak devam edebilirler:

• Simav Teknoloji Fakültesi
  • Talaşlı Üretim Öğretmenliği
  • Kalıpçılık Öğretmenliği
  • Mekatronik Öğretmenliği
  • Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
  • Makine Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği
  • Otomotiv Öğretmenliği

Giriş Koşulları

Öğrencilerin sağlık durumu, MakinaTeknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İş Bulma İmkânları

Mezun öğrencilerimizin bir kısmı Üniversite Öğrenimi yapmakta diğerleri ise ilimizde veya civar illerde bulunan fabrikalarda ve işletmelerde bakım-onarımcı, Makine operatörü ve Teknik Ressam olarak ya da kendi işyerlerinde çalışmaktadırlar.

Makina Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe,

2. Makine imalatı sektöründe,

3. Endüstriyel modelleme sektöründe,

4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,

5. Makina bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.

Alan ve Dallara Göre Öğrenci Sayısı

Kurum Türü