Tesisat ve İklimlendirme Teknolojileri Alanı

Tesisat ve İklimlendirme Teknolojileri Alanı Genel Tanıtımı

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektöründe; ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta olan sıhhi tesisat, ısıtma ve doğal gaz bina içi tesisatlarının belli bir standarda kavuşturulması, yeni teknolojilerin takip edilmesi ve büyük maliyetlerle elde edilen suyun israfının en aza indirilmesi önemli bir unsurdur. Suyu arıtarak yeniden kullanmak, içilemez suları içilebilir hâle getirmek için yapılan yatırımlar önemli istihdam alanı oluşturmuştur.

Temiz çevre ve konfora duyulan özlem, ülkemizde de doğal gaz kullanımının hızla yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır. Doğal gaz sektörünün hızlı büyümesi ve rekabetçi ortam, önemli istihdam oluşturmuştur. Ayrıca gaz yakan cihazlara getirilen standartlar, bu cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemelerini ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri de bu alanda eğitimli servis elemanı ihtiyacını artırmıştır.

tes

Ülkemizin de taraf olduğu "Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü" ile özellikle soğutma ve iklimlendirme sektöründe yoğun Şekilde kullanılan kloroflorokarbonların (soğutucu akışkanların) kullanılması ve bazılarının tüketiminin bir takvim çerçevesinde azaltılarak kullanımdan kaldırılmasına ilişkin yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu bağlamda, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda ilgi Yönetmelikteki hususlara uygulamalı olarak yer verilmiştir.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Tesisat Teknolojileri Alanı programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Eğitim süresinin okul, isletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakin programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

Tesisat Teknolojileri Alanında belgelendirme;

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri
gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile ayni yeterlikleri kazanan kişilere es değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde
değerlendirilir.

İş Bulma İmkânları

Tesisat Teknolojileri alanında alınan eğitimin sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği isleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

tes

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Doğalgaz taahhüt firmalarında,
2. Yakıcı cihazların servislerinde,
3. Fabrikaların kazan dairelerinde,
4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Yetkili iklimlendirme servislerinde,
7. Soğutma servislerinde,
8. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,
9. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde, eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler.

Alan ve Dallara Göre Öğrenci Sayısı

Kurum Türü